عمومی

راهنمای صفر تا صد مقاله ISI و آشنایی با اصطلاحات آن

منظور از مقاله ISI چیست؟

مقاله ISI اصطلاحی است که به یک مؤسسه (Institute for Scientific Information) اطلاق می شود که چون تمام تمرکز این مجموعه بر روی سنجش عیار علمی مقالاتی است که چاپ خواهند شد به عیار بسیار معتبری در دنیا تبدیل شده و هر مقاله ای که به عنوان مقاله ISI چاپ شود یعنی تمامی معیارها و ملاک های این مؤسسه در آن صادق بوده و ارزش بسیار بالایی دارد.

در واقع اساس کار مؤسسه ISI این است که طبق معیارهای سنجش خود هر سال گزارشی به نام JCR (Journal Citation Reports) منتشر می کند که در آن مجلات یا ژورنال های مختلف برحسب ضریب تأثیرگذاری یا IF (Impact Factor) مرتب شده اند که این میزان IF نیز به ژورنال داده می شود که در ادامه نحوه محاسبه را توضیح خواهیم داد. لذا وقتی مقاله ای در چنین ژورنال های تأیید شده ای قرار گرفته باشد به این نوع مقاله، مقاله ISI گفته می شود.

blank

مقاله ISI با کیفیت ترین مقاله های چاپی دنیا

چرا باید مقاله را در ژورنال های ایندکس شده در ISI چاپ کرد؟

دلایل بسیار مهمی وجود دارند که بر طبق آن افراد تصمیم می گیرند که مقاله ISI خود را در ژورنال های با کیفیت ISI به چاپ برسانند:

  • لازمه فارغ التحصیل در مقطع دکتری
  • لازمه ارتقاء به رتبه هیئت علمی دانشگاه
  • برای شناخته شدن و به رسمیت شناختن فعالیت علمی شما در زمینه علمی مربوطه
  • برای منتشر کردن دانشی که فرا گرفته اید
  • برای پذیرش گرفتن در دانشگاه های سطح بالا در خارج از کشور

چطور بفهمیم ژورنال مورد نظر ما در داده پایگاه ISI وجود دارد یا خیر؟

از طریق این لینک به سایت مورد نظر مراجعه کرده و در قسمت جستجوی ژورنال ها نام ژورنال یا شماره ISSN آن را وارد کنید. در صورتی که در لیست داده پایگاه های مؤسسه ISI باشد نتایج آن به شما نشان داده خواهد شد.

نکته بسیار مهم این است که هر سال باید این مورد را چک کنید، یعنی هیچ وقت به بررسی های خود در سال قبل یا گفته های سایر همکاران اکتفا نکنید چرا که ممکن است ژورنالی امسال در داده پایگاه ISI باشد اما سال بعد نباشد و چون در ماه ژوئن معمولا آپدیت های IF انجام می گیرد بهتر است که در زمان مناسب و همان سال مورد نظر خود ژورنال ها را چک کنید.

blank

نحوه محاسبه IF برای ژورنال ها جهت انتخاب بهتر برای چاپ مقاله ISI

نمره بندی ایمپکت فکتور یا IF چگونه است؟

همانطور که گفتیم هر سال ژورنال های معتبر ISI برحسب میزان IF رتبه بندی می شوند که در چاپ مقاله ISI ژورنال با IF بیشتر مسلما بهتر بوده و البته سختتر نیز هست و اینگونه بیان می شود که هر چقدر IF برای یک ژورنال بالاتر باشد یعنی مجموعه مقاله ISI منتشر شده در آن بیشتر از ژورنالی با IF کمتر، ارجاع خورده و به آنها استناد شده است.

معمولا اطلاع داشتن از میزان IF یک ژورنال در موارد زیر کاربرد دارد:

  • نویسندگان برای چاپ مقاله خود تصمیم بهتری می گیرند
  • کتابخانه ها برای جمع آوری مقالات درجه یک می توانند راحتتر عمل کنند
  • دپارتمان های آکادمیک برای ارزیابی کارایی یک ژورنال و همکاری با آنها بهتر تصمیم می گیرند

نحوه محاسبه IF: عدد اعلام شده به عنوان فاکتور یا ضریب تأثیرگذاری اینگونه محاسبه می شود:

میانگین تعداد دفعاتی که مقالات یک ژورنال در طی 2 سال گذشته مورد استناد قرار گرفته اند. یعنی شما باید تعداد کل استنادهای انجام شده در سال JCR را به تعداد کل مقالات منتشر شده در دو طی دو سال اخیر تقسیم کنید. مثلا اگر IF برای یک ژورنال 6 ذکر شود یعنی به طور میانگین مقالات منتشر شده در این ژورنال طی دو سال گذشته، 6 بار ارجاع داده شده اند که این ارجاعات شاید از مقالات داخل همان ژورنال هم باشد.

در بررسی IF چه نکاتی را باید در نظر داشت تا ژورنال خوبی انتخاب گردد؟

وقتی قصد چاپ مقاله ISI دارید قطعا باید ژورنال خوبی هم برای آن انتخاب کنید. اما فقط نگاه کردن به عدد IF کافی نیست و باید در کنار آن استدلال های مناسبی هم از این عدد داشته باشید که نکات زیر بیان کننده آنهاست.

  • ماهیت فیلد کاری: با توجه به نحوه محاسبه IF باید توجه داشت که شاید مقاله ای 10 سال پیش چاپ شده ولی به تازگی به آن استناد شود یا در منابع یک مقاله به آن ذکر کنند ولی در این محاسبات در نظر گرفته نمی شوند. ضمن اینکه برخی از فیلدها مثل بیولوژی مقالات آن سریعتر استناد می شوند و برخی هم دیرتر و این به ماهیت علوم مختلف برمی گردد. لذا اگر ژورنالی در زمینه های مختلف مقاله به چاپ می رساند شاید IF پایینتر آن به خاطر برخی رشته هایی باشد که کلا ماهیت کندی در گرفتن ارجاع یا Citation دارند. به همین دلیل حتی اگر IF چنین ژورنالی نسبت به یک ژورنال اختصاصی در یک فیلد کمتر باشد، معیار دقیقی نیست.
  • IF یک ژورنال تعیین کننده کیفیت تک تک مقاله ISI منتشر شده نیست: این عدد میانگین است و شاید برخی مقالات اصلا ارجاع نگرفته باشند.
  • مقالات مروری، letterها و مقالات مشابه در تعداد کل مقالات شمرده نمی شوند و فقط ارجاعات آنها محاسبه می گردد
  • برخی فیلدهای علمی مقاله کمی دارند: رشته هایی مانند زیست شناسی، شیمی، فیزیک و غیره بیشتر در آنها مقاله چاپ می شود اما برای رشته هایی مثل علوم انسانی و اجتماعی و مشابه آن بیشتر کتاب و سایر فرمت هایی بجز مقاله رایج هستند که در محاسبه IF قرار نمی گیرند.

چطور مقاله ISI خود را به گوگل اسکولار اضافه کنیم؟

برای اضافه کردن مقاله ISI ابتدا باید یک پروفایل کاربری در گوگل اسکولار بسازید که کاملا رایگان است. پس از ورود به حساب کاربری باید در فرم Citation Sign Up Form مشخصات خود را به طور کامل درج کرده و ایمیل دانشگاهی مورد تأیید و معتبر خود را وارد کنید.

در مرحله بعدی مقالاتی که با نام مشابه شما به چاپ رسیده باشند را مشاهده می کنید که می توانید از بین آنها موارد صحیح را انتخاب کرده و به پروفایل خود اضافه نمایید تا در گوگل اسکولار هم اضافه شوند.

در پروفایل خود برای مقاله ISI که در آینده به چاپ خواهید رساند می توانید تصمیم گیری کنید که به طور خودکار اضافه شوند یا ابتدا به شما ایمیل ارسال گردد و اگر تأیید گردید به حساب گوگل اسکولار افزوده شوند. ضمنا با انتخاب گزینه Add Manually می توانید به صورت دستی هم مقالات را اضافه کنید.

blank

آموزش اضافه کردن مقاله ISI به گوگل اسکولار

منابع:

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *